Plankjespul met zalm

Wegens iets teveel optimisme had ik een mooi stuk Zalmfilet over. De vriezer zat natuurlijk overvol dus wat doe je dan? Juist! Als de wiedeweerga op zoek naar een mooi recept!
In een vergeten kast kwam ik nog wat grillplankjes tegen van de AH. Via de site van Noskos vond ik een zeer goed ontvangen recept voor zalm op cedarhout. Hier en daar wat aangepast , ‘ t was zondag tenslotte, maar toch met een mooi resultaat.

Plankje even paar uur weken

20130725-235028.jpg

Links de cajun mix, rechts de Bobby Flay variant van Noskos

20130725-235135.jpg

De gebruikte mosterd en cajun mix

20130725-235835.jpg

20130725-235913.jpg

Filet’s even door pekelwater, goed afspoelen en afdrogen. Hierna licht zout en peper en hierna insmeren met een dun laagje , niet te sterke, mosterd. Hierna de bruine basterdsuiker over de mosterdlaag aanbrengen. Ik had zelf geen basterdsuiker en heb rietsuiker gebruikt, ik neem aan dat de bruine suiker sneller, zoeter, caramelliseerd maar dit zal ik een volgende keer proberen.
De smaak is fantastisch! Na een kwartier direct met plankje op de kolen en VEEL rook had ik een mooie kleur, licht krokante buitenkant en waren beide stukken toch nog heel mals gebleven.

De cajun mix spreekt voor zich, aanrader , net als de vaker gebruikte jamaican jerk voor gevogelte. Mooie afwisseling met zijn zoete zusje.
Hier het eindresultaat:

20130726-000452.jpg

Ik lees hier en daar dat door teveel hitte de eiwitten gaan stromen, veilige temperatuur schijnt 175 max te zijn. Maar even op letten de volgende keer.

2 Responses to Plankjespul met zalm

  1. Ziet er perfect uit. Vraag: wat is het doel van de cederplank? Geef het een andere smaak aan de vis?

    • Ja dat is precies wat er gebeurd, het hout gaat smeulen en de rook geeft net dat extra tikje smaak wat je nodig hebt. Als je eens gaat zoeken op zalm en ceder vind je ook wel real outdoorcooking waar ze hele zalmen/vissen op een stam hebben bij een kampvuur.

Leave a Reply