Pizza plank

In de Garth buiten-oven wordt vrij geregeld pizza gebakken. Nou hadden we niet veel ervaring met een gloeiendhete houtoven want dat is toch echt wat anders dan normale keukenovens of zelfs een flink opgestookte Weber….Na de eerste keren was al vlot duidelijk dat voorzichtigheid geboden is om niet wekenlang te hoeven uitleggen waar die zwarte brandmerken op je armen vandaan komen…

Voor het in- en uithalen van de pizza ‘s of broodjes gebruikten we eerst een kleine houten pizza-schep die meekwam met een pepita-plaat in de normale oven. Omdat dit alleen niet altijd goed ging kreeg deze schep vaak wat hulp van standaard keukenspatels, stookhout en wat er verder maar in de buurt was.

Volgende hulpmiddel was een extreme grote weber visbakspatel die voor plaatsing niet handig was , maar wel voor tussentijds schuiven in de oven.

Na veel zoeken op internet bleek de mooiste oplossing om ze dan zelf maar te maken naar model van de eerste houten schep.  Smokemaster senior is erg handig en ging ermee aan de slag, resultaat zijn een 4-tal grote pizza-scheppen van berken triplex (geeft geen/minder smaak af aan voedsel) met een geslepen rand aan de voorzijde zodat er mooi mee geschept kan worden. Nadat het deeg uitgerold is wordt de plank/schep ingepoederd met bloem en wordt het deeg erop gelegd: randjes even wat aanzetten en beleggen maar!

Tip: wacht niet langer dan een paar minuten met het overbrengen naar de oven omdat het deeg dan vaak al wat begint te plakken onder invloed van het beleg. Doe je dit wel op tijd dan schuift je maaltijd zo de steenplaat op!

Leave a Reply