Double your CHICKEN! Nieuwe kruiden!

Op de nieuwe Summit zit een heel mooi spit , of rotisserie-set zoals de amerikanen zeggen, waar met gemak 2 a 3 kippen een plekje kunnen vinden. Omdat ik meteen ook even het infraroodgedeelte van de Summit wilde uitproberen heb ik 2 mooie ‘ Poulet Noirs’ besteld bij slager Rypma. Omdat wegens omstandigheden  de eerst geplande grilldag niet door ging had ik wat minder mogelijkheden voor marineren en experimenteren omdat ze helaas  eerst een weekje in de vriezer belandden. Ik kwam als tip laatst ergens tegen dat je kip het beste eerst even goed kunt wassen met water met azijn wat ervoor zou moeten zorgen dat rubs, marinades en kruiden beter opgenomen zouden worden en wat tevens als mooi bij-effect heeft dat het vlees door de zuren al wat voorbewerkt wordt.

Dus na grondig wassen in 3 liter water met een paar scheuten azijn en afdrogen met keukenrol heeft de ene kip een behandeling gekregen met een vrij standaard mengsel van kipkruiden, vers geplukte tijm en een snufje gerookt paprikapoeder.  De tweede kip heb ik van binnen en buiten voorzien van een kruidenmengsel uit een bij de Jumbo ontdekt blikje wat er zeker aan de buitenkant erg uitnodigend uitzag:

De geur is top met een sterke boventoon van limoen met een vleugje kokos en het geheel voelt licht vettig aan zodat insmeren weinig moeite kost.

Na de kippen verder aan het spit gebonden te hebben met slagerstouw kon de motor aan en de  infraroodgrill ontstoken worden. Eerst maar es op de laagste stand om te kijken wat de kracht zou zijn, en voor de warmte de buitenste 2 normale branders erbij aan, ook op de laagste stand.

Dat ging prima maar leek na een kwartiertje nog weinig te doen, om te voorkomen dat ze uit gingen drogen een lekbakje met water eronder gezet en de branders wat omhooggedraaid.  Zonuendan even bestreken met wat olie/vetmengsel en natuurlijk net even te vaak de kap open… Totale grill-tijd hierdoor ongeveer 75 minuten maar toen waren ze ook echt mooi bruin.

op de plank…

Al met al een mooi resultaat en qua smaak ook prima, mijn ouders hebben de ene kip gekregen en hier 2 dagen van gesmuld! Die van ons was dezelfde avond al op…

2 Responses to Double your CHICKEN! Nieuwe kruiden!

  1. Dat klopt! Ze hebben meer mengsels waaronder ook een soort cajun-blend maar deze zag er het appetijtelijkst uit, en dat klopte ook!

  2. Wat ziet dit lekker uit!! Ik moet volgende week een Jumbo zien te vinden for de Jamacian Jerk kruiden. Culinary “must have”!

Leave a Reply