Sneeuwgrillen

 

De temperaturen zakten al behoorlijk de afgelopen week maar het wachten was natuurlijk op sneeuw voor de eerste winter BBQ van 2012! Gistermiddag in allerijl besloten dat het moest gaan gebeuren en gelukkig was iedereen op het ijs dus Slager Rypma was goed bereikbaar en dat op  een zaterdagmiddag 🙂

Gezien de verwachte avondtemperaturen leek het verstandig om niet te grote stukken vlees in de strijd te gooien dus het menu bleef beperkt tot hamburgers, spare-ribs en entrecote (dunne lende). Mevrouw smokemaster was natuurlijk enthousiast als altijd maar stond er op dat de vuurton ook moest branden voor gezelligheid en met name warmte en aldus geschiedde:

De rook kringelde mooi omhoog in de koude lucht en de gloed van het vuur smolt langzamerhand de sneeuw rond de vuurplaats weg.  Om het wat echter te maken hadden we bedacht dat de houtskoolgrill een betere keus was dan de grote Weber met als bijkomende voordeel dat de warmte van de kolen ook de kou wat uit onze botten kon verdrijven. Dit bleek echter nog tegen te vallen, op een gegeven moment was het -10 C  en ondanks meerdere lagen kleding moest er veel hout in het vat om de wijn nog wat vloeibaar te houden. Nadat de kolen/brikettenmix mooi op temperatuur was gebracht met de firestarter gingen de hamburgers  op de grill, voor het gemak slechts licht gekruid met de bbq -en grillkruiden van Verstegen en later voorzien van uienringen, tomaat en krulsla op een mooi sesambroodje. Als testsaus hadden we een flacon grill- en bbqsaus van Kern welke we laatst bij de makro vonden. Dit bleek geen onverdeeld succes: vrij donkere, stevig oranjesaus met toch wel een sterke bepalende smaak.  Binnenkort maar even in de herkansing voor een definitief oordeel.  Gelukkig liet Heinz ons niet in de steek. De wijn (Alba Rossa) smaakte ondanks de lage temperatuur ondertussen prima  en door de zorg voor grill en vuurvat bleven we mooi in beweging.  Na de hamburgers waren de spare-ribs aan de beurt, deze maal de ongegaarde standaard gekruide variant van Slagerij Rypma welke natuurlijk iets meer tijd nemen dan de kant-en-klare maar dat gaf niks want het was prachtig buiten. Een heldere hemel met volop sterren, een knapperend vuurtje, een wijntje, het gesis van de ribbetjes op het vuur en een goed gesprek, wat wil een mens nog meer….

Gezien de niet aflatende kou uiteindelijk de ribs maar binnen opgegeten en het mag gezegd worden: heerlijk mals en juicy ondanks de omringende kou! Na de wijn nog een warm kopje koffie en daarmee was de eerste winterbarbeque van 2012 een feit.

 

Leave a Reply