Ribbs

Een echte bbq-klassieker is natuurlijk spare-ribs of in goed Nederlands: krabbetjes. Al ben ik niet helemaal zeker of die term de lading wel helemaal dekt.  Krabbetjes gaan van oudsher door de snert of stamppot natuurlijk en zijn in mijn beleving kleiner dan wat tegenwoordig bekend staat als spare-ribs. Elke goede slager verkoopt  spare-ribs en een beetje slager zorgt natuurlijk ook voor een mooie marinade naast de pure ribs. Het nadeel van voorgemarineerde producten is dat het altijd een gemiddelde smaak zal zijn welke aan zal slaan bij de meeste klanten. Voor een echte uitgesproken smaak zul je dus toch zelf de mengkom ter hand moeten nemen. Heb je echter weinig tijd, of inspiratie,  dan zijn er natuurlijk na enig speurwerk ook bij de voorgemarineerde en/of zelfs voorgegaarde ribbetjes wel smakelijke soorten te vinden. Zo verkoopt Super de Boer een 3-tal voorgegaarde varianten waarvan de Piri-piri wat mij betreft het meest smaakvol is. De Albert Heijn varianten houd ik mij tegenwoordig verre van, dit is totnogtoe altijd een teleurstelling geweest met flauwe, zoete smaken en zelfs voor een krabbetje verrekte weinig vlees op de botten 🙂

Spareribs van Rypma

Op de foto een grill-sessie met spareribs van Slager Rypma uit Giekerk, niet voorgegaard , wel licht gemarineerd en gelukkig niet een overdaad aan suiker of ketjap maar een mooie mix van kruiden. Even op wat hoger vuur aanzetten en daarna rustig doorgaren op indirect vuur. Al jaren een vast onderdeel als er wat meer mensen komen eten maar natuurlijk zonuendan afgewisseld met de spare-ribs van slagerij Menno Hoekstra die ook niet te versmaden zijn. Hun marinade is echter wat zoeter van toon. Als je toch zelf aan de slag gaat vergeet dan niet bij de nog rauwe ribbetjes de vliezen/vellen van de botten te halen, hierdoor trekt de marinade er beter in en kun je de tijd wat beperken. Wat ik zelf altijd handig vind is de ribs met de gemaakte marinade in een plastic zak te doen en op die manier te mengen. Het geklieder kan dan wat achterwege blijven en je kunt de stukken ook wat groter houden.

Edit: inmiddels wat meer duidelijkheid over het verschil tussen krabbetjes en spare-ribs, volgens vriendin B.  van buurvrouw A.  bevatten krabbetjes kraakbeen, de wat wekere delen zeg maar. Spare-ribs hebben dat niet, die zouden alleen uit hard bot en vlees mogen bestaan.

Leave a Reply